Karkkipäivä / Jälkiruoat / Välipalaksi /

Omenanachot (viljaton, luonnollisesti makeutettu, maidoton, munaton)

omenanachot

namnamIhan parasta karkkipäivää! Tämän kertainen ohje meinasi melkein jäädä kirjoittamatta kun en saanut näppejäni pidettyä erossa herkullisen tahmaisista herkuista. Ohjeen testaus on todellista Nigella-meininkiä ainakin sormien nuolemisen puolesta. Uuh, nämä ovat niin hyviä. Tässäpä uusi mussutussetti kaveriksi sohvalle leffaa katsomaan.

Olet ehkä törmännyt käsitteeseen nacholautanen, jossa maissilastujen päälle roiskitaan juustokastiketta, guacamolea, jalapenosiivuja ja juustoraastetta, koko komeus täräytetään rapeaksi uunissa ja nautitaan. Tällä kertaa tehdään sama, mutta hieman kevennetymmin ja ilman kuumennusta. Ohjeita löytyy netistä useita, mutta valitaan niistä vaikka tämä inspiraatioksi vaikka siinä mysliä käytetäänkin.

Nyt kun olen monesti kailottanut siitä, että täällä Karkkipäivässä käytetään vain aineksia eikä mitään valmiita tuotteita, pääsen kääntämään takkia. Tällä kertaa se ei pidä nimittäin paikkaansa. Alkuperäisohjeissa käytettiin usein maapähkinövoita ja se on minulle täysin uusi makututtavuus, toki olen kuullut siitä puhuttavan. Nyt kun tiedän myös miltä se maistuu, viitsin tehdä sitä itse ensi kerralla. Tekeminen kun on niinkin hankalaa kuin pähkinöiden sileäksi ajaminen monitoimikoneella. Hieman tuunattuna se on nimittäin todella herkullista. Kannattaa valita tai tehdä hieman suolaista versiota, sillä se tuo makuyhdistelmään mahtavasti ulottuvuutta.

Ainekset ovat tässä. Ne on saatu Pirkka-merkiltä ja Puhdistamolta.

null

omenanachot

Iso lautasellinen

valmistusaika: 30 min

Voit ottaa ohjeen talteen pdffänä tästä: Karkkipäivä_ omenanachot

ainekset

 • 3 Isoa suomalaista omenaa
 • Puolikkaan sitruunan mehu
 • 0,5 dl + 2 tl Kookosöljyä
 • 0,5 dl Kaakaojauhetta
 • 2-3 rkl Vaahterasiirappia
 • 0,5 dl Maapähkinövoita (omassani on mukana hieman merisuolaa)
 • iso kourallinen pekaanipähkinöitä
 • kourallinen kookoshiutaleita
 • ripaus kanelia

valmistus

 1. Pese omenat huolellisesti.
 2. Laita kookosöljypurkki ja vaahterasiirappi lämpimään vesikylpyyn, jotta niistä tulee juoksevia/lämpimiä.
 3.  Leikkaa omenista ohuita lohkoja. Poista omenankodat mahdollisimman tarkkaan.
 4. Purista sitruunan mehu pienelle lautaselle ja kastele omenalohkot mehussa molemmin puolin, jotta ne eivät tummu hapen vaikutuksesta.
 5. Asettele omenalohkot lautaselle niin, että ne ovat mahdollisimman vähän päällekkäin. Siirrä  jääkaappiin odottamaan.
 6. Sekoita suklaa kookosöljystä, kaakaojauheesta ja vaahterasiirapista. Siirrä syrjään odottamaan.
 7. Notkista maapähkinövoita kookosöljyllä ja vaahterasiirapilla. Siirrä syrjään.
 8. Rouhi pekaanipähkinät karkeaksi rouheeksi. Siirrä syrjään.
 9. Ota omenat jääkaapista. Roiski päälle ensin sula suklaa ja maapähkinövoi parhaan taitosi ja taiteellisen silmäsi mukaan, ripottele heti perään pähkinät ja kookoshiutaleet. Mausta vielä ripauksella kanelia. Odota hetki, että suklaa jähmettyy kylmien omenoiden päälle. Nauti heti. Omenat säilyvät (teoriassa) jääkaapissa yhden päivän.

Toivottavasti maistuu!

allekirjoitus

Karkkipäivä on sarja herkkuohjeita, joiden avulla herkuttelu ilman huonoa omaatuntoa on mahdollista. Ohjeet ilmestyvät aina lauantaisin, eli karkkipäivänä. Lisää karkkipäivästä voit lukea täältä.

PS. Älä missaa yhtään ohjetta vaan tilaa ne suoraan sähköpostiisi. Ilmaiseksi!

Syötä alle osoite, johon saan lähettää sinulle uudet ohjeet. En luovuta osoitetta kolmansille osapuolille. Voit aina perua tilauksen yhtä nappia painamalla, jos tulet katumapäälle.


Uutiskrje

Katso Myös Nämä

6 kommenttia

 • Vastaa
  Laillistettu ravitsemusterapeutti
  September 27, 2015 15:26

  Hei,
  Sinulla on pirteitä ja tarkoitusperältään hienoja herkutteluideoita. En ole vielä kokeillut reseptejäsi, mutta toivottavasti kokeilen sopivan tilaisuuden tullen. :) Ihmettelen kuitenkin sitä, kun tarkoitus on tehdä ”terveellisiä herkkuja”, että miksi käytät resepteissäsi kookosöljyä ja -kermaa. Kookosöljyn ja -kerman sisältämä kookosrasva on lähes kokonaan kovaa rasvaa eli ne ovat vielä huonompia terveydelle kuin voi tai kerma. Toki reseptiikan vuoksi joskus tarvitsee käyttää kookosrasvaa, mutta eikö ensisijaisesti kannattaisi käyttää voita tai kermaa (vaikkei tutkimusnäyttö puolla niidenkään käyttöä arkikäytössä), kun reseptiikan vuoksi ei ole pakko käyttää kookosrasvaa? Ja vielä parempi, jos käyttää rypsiöljyä, kun rasvan ei tarvitse kovettua, tai esim. kaurakermaa kermavaahdon tilalta, jos haluaa saada terveellistä. Mutta eikö joustava herkuttelu kuulu elämään ja tällöin pienet määrät voita tai mitä tahansa ole sallittuja? Toki blogisi pointtina on kohtuullistaa makean syöminen ja päästä irti sokerikoukusta, joten ymmärrän sen, että haluat kehittää näitä reseptejä ja onhan niille kysyntääkin! Minun pointtini tällä kommentilla on se, etteivät lukijat harhautuisi siinä, että kookosrasva olisi jotenkin terveydelle edullinen tuote verrattuna muihin vastaaviin tuotteisiin. :)

  • Vastaa
   Tiia
   September 27, 2015 22:24

   Moi laillistettu ravitsemusterapeutti,

   Kiitos kysymyksestäsi! Ohjeeni ovat varmasti perinteisen ravitsemuskäsityksen mukaan epäterveellisiä, sillä niissä käytetään hyvin paljon kovaa kookosrasvaa.

   Itse olen kuitenkin asiasta täysin vastakkaista mieltä ja pidän neitsyt kookodöljyä ( ei siis sitä kaupasta voipaketissa myytävää kookosrasvaa, johon en koskisi pitkällä tikullakaan) huomattavasti terveellisempänä vaihtoehtona kuin teollisia kasviöljyjä kuten rypsiöljyä. Esim. täällä asiaa selitetään hyvin.
   Viljatuotteita ja sitä myötä myös kauramaitoa yritän vältellä mahdollisuuksieni mukaan. Lehmänmaitotuotteitakaan en paljoa syö. Näin minä olen saanut oloni muuttumaan merkittävästi virkeämmäksi, vatsani voi vihdoin hyvin ja jaksan paremmin. En tuputa tätä ruokavaliota (jota myös paleoksi kutsutaan) mutta suosittelen kaikkia ainakin kokeilemaan miltä se tuntuu omassa kehossa. Toivon että ravitsemussuositukset alkavat vähitellen lähivuosina riisumasn rasvalta pahiksen viittaa ja sovittelemaan sitä huonojen hiilareiden harteille.

   Sen myönnän, että lisättyä makeutta voisi vieläkin vähentää ja se on työn alla :)

   • Vastaa
    laillistettu ravitsemusterapeutti
    November 4, 2015 13:15

    Hei,

    ja pahoittelut unohtuneesta vastauksesta!

    Linkkaamasi sivusto puolustaa kookosöljyn käyttöä ruokavaliossa. Sivustolle on koottu lähinnä paleo-ajatusmaailmaa tukevaa tietoa – ja sitähän löytyy, kun vain osaa hakea. Maailmassa tehdään jatkuvasti tutkimuksia ja joukosta löytyy joka asialle sekä puoltavia että vastakkaisia tutkimustuloksia. Keskeistä tutkimuksia lukiessa on arvioida tutkimuksen luotettavuutta kriittisesti (ketä tutkittiin, oliko otos riittävän laaja, miten tutkittiin jne.). Tarvitaan kymmeniä, jopa satoja tuhansia tutkittavia, ennen kuin voidaan luottaa siihen, että tutkimustulos ei ole sattumasta johtuvaa. On eri asia puhua yksilötasolla kuin väestötasolla. Jokainen varmasti tuntee jonkun, joka on elänyt pitkään ja terveenä, vaikka tupakoi koko ikänsä. Tai jonkun, joka söi aina vain voita ja joi täysmaitoa ja kolesteroliarvot olivat silti hyvät. Näin voi olla yksittäisen tai kymmenenkin ihmisen kohdalla. Mutta – me emme tiedä, kenellä on sellainen perimä ja onni, että hän voi syödä voita vain sen takia, että uskoo sen olevan hyväksi terveydelle. Siksi ammattilaisetiikkaan kuuluu, ettei väestötasolla suositella jotain muuta kuin mitä ravitsemussuositukset suosittaa.

    Ravitsemussuosituksethan pohjautuvat satoihin, tuhansiin tutkimuksiin, jotka on käyty systemaattisesti läpi – ei vain niitä tutkimuksia, jotka puolustavat jotain tiettyä näkökulmaa. Tutkittua tietoa tulee koko ajan lisää ja ajan saatossa ne muuttavat tai ovat muuttamatta käsitystämme ravitsemuksesta. Parhaimmillaankin se käsitys on vain sen hetkisen tutkimustiedon valossa tapahtuva paras tieteellinen arvaus. Mikäli haluaa tarkastella tieteellisiä, vertaisarvioituja tutkimuksia tarkemmin, PubMed (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed) on kattava foorumi siihen.

    Tässä vielä linkki kookosöljyn koostumukseen (http://www.fineli.fi/food.php?foodid=34140&lang=fi). Kookosöljyn rasvoista reilu 85 % on tyydyttynyttä, kovaa rasvaa, joka on arvioitu terveydelle haitalliseksi. Tyydyttyneestä rasvasta voi lukea esim. suomalaisista ravitsemussuosituksista (http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/attachments/fi/vrn/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.pdf) tai pohjoismaisista ravitsemussuosituksista (http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:745789/FULLTEXT01.pdf). Ravitsemustutkimuksissa on vaikea arvioida luotettavasti yksittäisen ruoka-aineen vaikutusta terveyteen, mikäli ei oteta huomioon kaikkia tutkittavaan asiaan vaikuttavia tekijöitä. Esimerkiksi kolesteroliarvoihin vaikuttaa rasvan lisäksi alkoholi, sokeri, ylipaino, liikunta jne., joten kaikki tällaiset sekoittavat tekijät tulisi vakioida tuloksia analysoitaessa ja ottaa tietenkin huomioon tuloksia arvioitaessa. Paljon on silti saatu selville ja paljon on vielä tutkimatta. Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa sivulla 63 kerrotaan, miten yksittäiset rasvahapot vaikuttavat kolesteroliarvoihin. Kookosöljy sisältää runsaasti myristiini-, palmitiini- ja lauriinihappoja, jotka nostavat sekä LDL- (ns. ”paha” kolesteroli) että HDL-kolesteroliarvoja (ns. ”hyvä” kolesteroli).

    Voi olla, että kookosöljyllä on jotain hyviäkin vaikutuksia terveydelle, mutta tarvitaan ehdottomasti lisää ja paljon tutkimuksia, jotka vahvistavat tätä näkemystä. Esim. yhdessä PubMedista löytämässäni tutkimuksesta kookosöljyn mahdollisista terveysvaikutuksista sanotaan, että ”keskipitkät rasvahapot [joita kookosöljyssä on enimmäkseen] voi olla hyödyllinen joissakin tilanteissa, mutta kookosrasvaa sisältäviä tuotteita ei suositella säännölliseen käyttöön, koska ne sisältävät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja ei lainkaan välttämätöntä rasvahappoa, linoleenihappoa.” Kookosöljystä saatavaa MCT-öljyä käytetään esimerkiksi tilanteissa, joissa rasvojen imeytyminen on häiriintynyt. MCT-öljy imeytyy suoraan verenkierrosta (toisin kuin muut rasvat) ja liiallisesti käytettynä voi aiheuttaa rasvamaksaa.

    Hiilihydraateista ravitsemussuositukset ovat ”samaa mieltä” sinun kanssasi, että huonoja hiilihydraatteja ei kannata suosia. Hiilihydraateissa kannattaakin valita täysjyvätuotteita (vilja, riisi jne.) ja suosia kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Suomalaisten ravitsemussuositusten kannessa oleva kuva havainnollistaa tätä erinomaisesti: pohjalla ruokavalion perustana ovat kasvikset, marjat ja hedelmät, sitten täysjyvätuotteet jne. JA huipulla kolmion kärjessä sattumat, joihin lukeutuvat mm. valkoista viljaa ja sokeria sisältävät elintarvikkeet. Rasvan roolia on korostettu viime vuonna päivitetyissä suosituksissa: rypsiöljyä ja muita runsaasti pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa sisältäviä tuotteita saa olla mielellään näkyvästi. :)

    Ravitsemussuositukset on tehty väestötasolle ja yksilöiden välillä niiden toteutuminen voi vaihdella paljonkin. Kuten sanoit, olet jättänyt pois ruokavaliosta viljatuotteet ja lehmänmaitoakin pyrit välttämään ja varmaankin olet niiden tilalle pyrkinyt löytämään sinulle sopivia ruoka-aineita, jotka korvaavat laadullisesti pois jättämiäsi ruoka-aineita. Ei ravitsemussuositusten kustannuksella suositella syömään esim. tuoretta ruisleipää, jos se turvottaa tai maitotuotteita, jos maha tulee kipeäksi tai niiden käyttöön liittyy selvästi tiettyjä oireita.

    Hyvää jatkoa sinulle blogin pitäjänä ja innostavia uusia reseptejä! On hieno asia, että kannustat blogillasi lukijoita kokeilemaan vaihtoehtoisia ”herkkuja”. Jos lukijasi kohtuullistavat herkkujen syömistään ja saavat herkullisia makuelämyksiä ns. terveellisemmällä tavalla, niin se on jo yksi askel parempaan. :)

    • Vastaa
     Tiia
     November 4, 2015 13:44

     Moikka,

     En halua lähteä tästä asiasta väittelemään sillä sitäkin on tutkittu, kuinka paljon ihmisen oma usko asiaan vaikuttaa. Se toimii mihin uskoo täysillä. Eli voimme olla vaikka molemmat oikeassa. Minä olen asiaa selvittänyt ja löytänyt omaan logiikkaani sopivat vaihtoehdot. Olen ne ottanut käyttööni ja voin näin paljon paremmin kuin aikaisemmin. Jos poikkean polulta, huomaan sen hyvin nopeasti olotilassani. Näillä periaatteilla teen ohjeitani ja jaan muille. Jos ohjeet tuntuvat itsestä liian vaarallisilta toteuttaa (en edes sano epäterveellisiltä, sillä ihminen ei valitettavasti aina mieti terveyttään valintoja tehdessään), voi lukija vapaasti surffata jonnekin muualle.

     Henkilökohtaisesti en usko, että tämän päivän ravintosuositukset ovat hyviä/oikeita tai toisivat kaikille optimaalisen terveyden. En ole yksin uskossani ja seuraan mm. Tomi Kokon 30 pvän ihmiskoetta, jossa hän testaa itsellään, minkälaista vahinkoa ravitsemussuositukset voivat tehdä terveelle ihmiselle kuukaudessa.
     http://tomikokko.com/viralliset-ravintosuositukset-puntarissa-30-paivan-ihmiskoe-alkaa/

     Hän on myös kirjoittanut hyvin ravitsemussuosituksista: http://tomikokko.com/mika-virallisissa-ravintosuosituksissa-mattaa/
     Suosittelen käymään tutustumassa!

     • laillistettu ravitsemusterapeutti
      November 13, 2015 13:59

      On paljon tutkimustietoa siitä, miten placebo-lääkkeet voivat tehota yhtä hyvin kuin vaikuttavaa ainetta sisältävät lääkkeet. Niin kuin sanoit, niin uskomuksella on paljon vaikutusta. Kuten aiemmassa viestissäni kirjoitin, niin sinä olet varmasti saanut hyötyä suosimastasi ruokavaliosta, uskon sen ja silloin varmaan kannattaa jatkaa niin. Esimerkiksi suolisto-ongelmissa on hyvä jättää pois ruoka-aineita, jotka aiheuttaa turvotusta jne., vaikka sitten ei voisikaan syödä ”ravitsemussuositusten mukaisesti ruisleipää”. Kyllähän niitä ravintoaineita muualtakin saa, joten eism. ruisleipä on hyvin korvattavissa. En minä laillistettuna ravitsemusterapeuttina pakota ketään syömään niin kuin ravitsemussuositukset neuvoo, vaan yritän tukea asiakkaita/potilaita löytämään itselleen sopivan ruokavalion sen tutkimustiedon valossa, josta tällä hetkellä on vahvin tutkimusnäyttö. Olisi aika vastuutonta ja eettisesti arveluttavaa suositella jotain sellaista, mitä ei ole laajoilla tutkimusotoksilla ja pitkillä seurantatutkimuksilla pystytty osoittamaan terveydelle vaarattomaksi.

      Aina ei kuitenkaan kannata luottaa siihen, miltä tuntuu. Esimerkiksi korkeaa verenpainetta tai korkeita kolesteroliarvoja ei tunne, jotka sentään on helposti mitattavissa. Mutta entä hitaammin ilmenevät vaikutukset, jotka näkyvät vuosikymmenien jälkeen?

      Mielenkiinnolla itsekin seuraan, että millainen Tomi Kokon kokeilusta tulee. Edelleenkin on kuitenkin hyvä muistaa, että ravitsemussuosituksia voi toteuttaa monella tavalla ja kyseessä on vain yhden henkilön koe. Aika iso ero sillä, että syökö esim. 5 vai 9 palaa leipää päivässä, jos vielä sattuu olemaan ärtyvä suoli.

      Parhain terveisin ja kiitos keskustelusta.

 • Vastaa
  Karkkipäivä: Päärynäsipsit ja suklaadippi (viljaton, luonnollisesti makeutettu, maidoton, munaton, pähkinätön) - Elämänmakua
  September 18, 2016 16:08

  […] aika sitten tehtiin nacholautanen omenoista, tällä kertaa tarjolla on superhelppo vaihtoehto sipseille. Päärynät ovat nyt kaupoissa ja […]

 • Vastaa

  Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme tarjota parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. LUE LISÄÄ

  The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

  Close