Elämäntapamuutokset /

Luopuisitko sinäkin sokerista? Aloita näillä askelilla

karkkipäivä vadelmasuklaa

Sokerin haitoista kirjoitetaan nykyään niin paljon, että harva haluaa varsinaisesti enää syödä sitä. Ongelma on enemmänkin siinä, ettei siitä tunnu pääsevän eroon. Sokeria lisätään nykymaailmassa vähän kaikkeen ja kaupassa käyminen voi tuntua todelliselta miinakentältä.

Moni luovuttaakin jo ennen kuin edes aloittaa. Ethän sinä lukeudu heihin?

Hyvä.

Hahmottelin alle sinulle ensimmäisen askeleet, joilla saat uudelle elämällesi vahvan alun. Jos artikkeli on sinusta hyödyllinen, kannattaa liittyä sähköpostilistalle ja lähetän sinulle lisää tällaista sisältöä. Liittymislomake on oikealla sivupalkissa sekä artikkelin lopussa.

Sitten asiaan!

IMG_6211

#1: Päätä, ettet halua enää pilata terveyttäsi syömällä sokeria

Haluatko välttää rasvamaksan, dementian, alzheimerin, diabeteksen, syövän,  sydänkohtauksen, kolesterolin nousun, ennenaikaisen vanhenemisen, huonon ihon? Haluatko estää lapsiasi sairastumasta edellä mainittuihin? Haluatko pitää hampaasi? Haluatko laihtua?

Hyvä. Silloin haluat myös välttää sokeria. Tee päätös, ettet enää syö sokeria. Tähän päätökseen ei tarvitse liittää mitään sen suurempaa hulabaloota ja tunnelatausta. Se on kypsän ihmisen tekemä ratkaisu, vähän samanlainen kuin päättäisit, ettet enää aio permanentata hiuksiasi. Sinäkin olet vihdoin nähnyt valon ja tiedät nyt, ettei se kannata. Se ei koskaan kannattanut.

Sano itsellesi: Minä en aio syödä enää sokeria. Sano se niin, että uskot itseäsi. Kun sinä päätät jotain, se myös pitää.

Noin. Nyt se on tehty.

img_4228

#2: Ratsaa kaappisi

Kun olet tehnyt päätöksesi, ei sokerilla ole enää paikkaa kodissasi. Mihin sitä enää tarvitsee? Syynää kaappisi suurennuslasilla ja heitä pois kaikki, jonka valmistamiseen on käytetty jotain näistä:

 • Sokeri
 • Sakkaroosi
 • Sokerisiirappi
 • Siirappi
 • Fariinisokeri
 • Hilloksokeri, hyytelösokeri, rae-sokeri, tomusokeri yms.
 • Sukraloosi
 • Dekstroosi
 • Glukoosi
 • Rypälesokeri
 • Fruktoosi
 • Hedelmäsokeri
 • Fruktoosisiirappi
 • Glukoosifruktoosisiirappi
 • Inverttisokeri
 • Ruokosokeri
 • Jne.

Mutta kun en asu yksin?

Jos perheessäsi asuu sokerihiiri(ä) tai kestitset usein sokerinhimoisia vieraita, voit säästää siirtymävaiheessa pienen vierasvaran. Sijoita säästösi siinä tapauksessa todella vaikeaan paikkaan ja pois näkyvistä.

Jos kaapeistasi löytyy kilokaupalla sitä valkoista itseään, voit vaikka tehdä läheisille joululahjaksi sokerikuorinta-purnukoita pehmentämään talvikuivaa ihoa. Joululahjaongelmasikin ratkaistaan tässä samalla!

IMG_1830

#3: Kerro päätöksestäsi muille

Tässä kohtaa kannattaa olla vähän tilannetajua ja ilmoittaa asiasta ennen kuin olet kylässä kahvipöydässä ja emäntä tarjoaa sinulle pullaa. Päätöksesi tarkoitus ei ole tehdä muiden oloa tukalaksi. SoMe on tähän hyvä, siellä julistuksesi ei ole kohdistettu keneenkään eikä kukaan voi ottaa sitä itseensä. Somessa ilmoitus tulee myös tehtyä riittävän monelle. Et voi pyörtää päätöstäsi muutamalla hataralla tekosyyllä, joiden varjolla paras ystäväsi antaisi sinulle kaiken anteeksi.

Jaa facebookissa

Tässä. Tein tästä kohdasta sinulle hyvin helppoa. Klikkaa vain tästä ja paina julkaise. Valitettavasti linkki aukeaa vain 90-luvun alussa eläneille.

hedelmävartaat

#4: pysy päätöksessäsi

Olet varmaan kuullut, että sokeri on yhtä koukuttavaa kuin vahvat huumeet? Ymmärrät siis varmaan, että tästä se työ vasta alkaa.

Kun ymmärrät, että urakassa on sudenkuoppia, ymmärrät senkin, että se kannattaa aloittaa oikein tai matkasta tulee toooooooosi pitkä ja tahmea.

motivaatioaalto

Charles Duhigg, joka tutkii tapojen muodotumista ammatikseen, puhuu ”motivaatioaallosta”. Se on se tunne kun asiasta on innoissaan, uskoo onnistuvansa ja kaikki on jee jee. Käytä tämä aalto hyödyksi! Tee muutoksesta niin paljon valmiiksi kuin suinkin voit, sillä jossain vaiheessa iskee aallonpohja ja silloin kaikki on aivan sama. Jos hyvä vaihtoehto ei aallonpohjalla ole se helpompi, nopeampi ja kaikinpuolin parempi, olen satavarma, että se ei tule valituksi. Kuten aallokossa, uusi motivaatioaalto iskee taas pian ja sillä kannattaa surffata mahdollisimman komeasti.

IMG_0364

#5: muuta ajatteluasi

Mielellä on huikea vaikutus omaan elämänlaatuumme. Uskomatonta kyllä, me voimme vaikuttaa omaan mieleemme. Voimme päättää, mitä ajattelemme (joskin tämä vaatii harjoitusta) ja voimme sitä kautta vaikuttaa niin fiilikseemme kuin todellisuuteemme. Esimerkiksi kun katsot ikkunasta ulos ja sataa. Ajatteletko ”onpa tosi kurja sää” vai ”nyt on tosi hyvä sää löytää kastematoja!”. Se, mitä ajattelet on ihan vain ja ainoastaan sinusta kiinni.

Ja se, mitä ajattelet on sinun todellisuutesi. Millaisen todellisuuden sinä haluat?

älä mieti sitä mitä et saa miettiä

Hyvin tärkeä asia sokerista luopumisessa on asian muotoileminen oikein mielessä. Kumman luulet toimivan paremmin: ”Ei saa syödä sokeria, ei saa syödä sokeria…” vai ”Tästä lähin minä aion syödä hyvää, kunnon ruokaa!”Jos ajatuksesi pyörivät vain sen ympärillä, mitä et saa syödä, et koskaan pääse tästä asiasta irti. Kun ajattelet kaikkea sitä, mitä nyt alat syödä sokerin sijaan, otat ensimmäisen askelen ilman sokeria. Olet jättänyt sokerin taaksesi ja sinne se jää.

uhriutuminen

Toinen asia, joka kannattaa muotoilla oikein mielessä on se, miten suhtaudut tähän muutokseen. Uhriutuminen on avain nopeaan periksi antamiseen. Tee heti itsellesi selväksi, että tätä muutosta ei tehdä sinulle, sinä itse olet päättänyt muuttua. Jos huomaat valittavasi, että kun se Tiia käski tehdä näin, sen takia murjotan kahvipöydässä, pysäytä itsesi siihen paikkaan. Sinä olet itse muutosta ajava voima. Ota vastuu päätöksestäsi ja muista miksi haluat muutosta.

IMG_5956

#6: Tee itsellesi suunnitelma

Jos totta puhutaan, et selviä montaakaan viikkoa, jos suunnitelmanasi on välttää sokeria ja ottaa tilanne kerrallaan. Vaikeat tilanteet jyrsivät tahdonvoimaasi kuin pieni hiiri ja tulee päivä kun tahdonvoimasi viimeinen murunen on mennyttä ja sanot ”V*tut, nyt minä otan suklaakakkua!” ja kun pääty on auki, se on menoa se.

Tahdonvoimakiintiö

Jokaisella meistä on jokaisena päivänä tietty tahdonvoimakiintiö. Joka kerta kun joudut pakottamaan itsesi tekemään jotain, käytät tahdonvoimaa. Kun heräät liian aikaisin, syöt jotain pahaa ja terveellistä, hymyilet epäkohteliaalle asiakkaalle, kävelet jäätelöaltaan ohi, pujotat rimpuilevaa lasta talvihaalariin, kaikki nämä haukkaavat ison osan päivittäisestä kiintiöstä. Ammut itseäsi jalkaan, jos tappelet joka asiasta. Illalla olet liputtamassa valkoista kun et enää jaksa sanoa vastaan.

Mitä ihmettä sitten pitäisi tehdä? Ennakoida. Vältellä tahdonvoimaa verottavia tilanteita. Kun pysähdyt miettimään viimeisimpiä vaikeita tilanteita, keksit varmasti keinoja joilla en olisi voinut välttää. Käytä sitten tahdonvoimasi näiden asioiden tekemiseen.

Mene aikaisemmin nukkumaan, etsi paremmanmakuinen terveysruoka, käyttäydy ylitsevuotavan ystävällisesti töykeille ihmisille (tai anna vain olla, törppöjä on maailma puolilllaan), kulje toisen hyllyvälin kautta kaupassa, anna lapsen kokeilla miltä pakkanen tuntuu ilman talvihaalaria…

Käytä tahdonvoima mieluummin parempien tapojen opetteluun. Pakota itsesi tekemään ostoslista ajatuksella, menemään aikaisemmin nukkumaan, syömään säännöllisestii ja hyvää ruokaa. Vaikka nämäkin päätökset verottavat tahdonvoimaasi, on niistä hyötyä pidemmällä aikavälillä.

Tilannepuskuri

Mieti vastaus kaikkiin niihin tilanteisiin, joissa yleensä käytät sokeria.

 • Millä aion korvata kaiken sen, jossa olen aikaisemmin syönyt sokeria?
 • Millä aion herkutella?
 • Mitä aion ostaa kaupasta, jos kaipaan jotain pientä ja hyvää?
 • Mitä aion kantaa mukanani kaiken varalta?
 • Miten voisin valmistaa sen sokeria sisältävän, jota ilman en voi elää?
 • Mitä teen kun iskee megaluokan veetutus?
 • Mitä aion syödä hyvää leffaa katsoessani?
 • Mitä teen ystävän kanssa kahvilla?
 • Entä syön ravintolassa?

Vastaus ei ole kiveen kirjoitettu, mutta ainakin olet miettinyt asiaa ennalta. Silloin puskuri auttaa tilanteen kohtaamisessa. Myönnettäköön, että joskus voi puskurista huolimatta rytistä kunnolla, mutta niissä tilanteissa ”vika” löytyy yleensä kuljettajasta :)

IMG_8033

#7: Käy kaupassa ja tee parempia valintoja

Sokerin välttäminen ei toimi niin, että välttelee sokeria. Se on enemmänkin sitä, että syö niin, ettei sokeria tee enää edes mieli. Kun päättää välttää sokeria, päättää siis alkaa syödä sitä, mitä elimistö tarvitsee.

Makeanhimo

Makeanhimo on yhdistetty monen ravintoaineen puutostilaan, joten monipuoliseen ja ravintorikkaaseen ruokavalioon kannattaa panostaa. Sokeri on aikaisemmin yrittänyt paikata aukkoa, jonka olet saanut aikaan syömällä huonosti.

Sokerin välttäminen on ruokavalioremontti ja, kuten remontit yleensä, sen voi tehdä helpommalla ja kalliimmalla tai talkoovoimin ja halvemmin. Lopputuloksessa et todennäköisesti huomaa eroa.

Voit siis mennä kauppaan ja ostaa mitä hienompia superfoodeja tai vain mennä metsään ja kerätä tarvitsemasi ilmaiseksi. Kaikkia ei metsään saa kyykkimään, joten asian voi tehdä myös ”kaupunkilaisella” tavalla.

Sokeri kertoo usein huonosta laadusta

Huomaat kaupassa myös sen, että hyviin ruoka-aineksiin harvemmin tarvitsee lisätä sokeria. Sokeri kun usein pelastaa tuotteen silloin kun sen maku, rakenne tai säilyvyys ei muuten tahtoisi riittää. Sokeri on halpa (maataloustuettu) aine lisättäväksi silloin kun tuotteen hinta halutaan pitää alhaisena. Maksat ”säästämisestäsi” kuitenkin lopuksi terveydelläsi.

älä hyppää ojasta allikkoon

Sokerittomuutta ei kannata korvata keinotekoisilla makeutusaineilla, sillä ne pitävät yllä makeaa elämäntapaa. Alkuun kannattaa vieroittaa itsensä kokonaan makeasta, sillä keinomakea voi laukaista hillittömän makeanhimon siinä missä pieni määrä sokeriakin. Kun et enää pakonomaisesti himoitse makeaa, voit löysätä hieman ja nauttia silloin tällöin jotain hyvää. Valitse siinä tapauksessa laadukkailla ja ravinteikkailla aineksilla makeutettuja herkkuja. Tämä blogi pullistelee niitä.

syö sateenkaari

Tarkoitus on joka tapauksessa etsiä ja hankkia mahdollisimman ravintotiheää ruokaa. Omille lapsilleni olen käyttänyt muistisääntöä: Syö mahdollisimman värikästä ruokaa. Onko pasta miten värikästä? Entä jäävuorisalaatti? Banaani? Leipä? Peruna? Riisi? Miten sitten taas lehtikaali, punajuuri, bataatti, kurpitsa, appelsiini, granaattiomena, kaakao, mustikka…? Jokainen väri kertoo jostain ravinteesta, joka tekee meille hyvää. Tankkaa kaikkia sateenkaaren värejä mahdollisimman usein.

IMG_6284

#8: Ja kun mokaat

Kuten sanottu, elämä ei ole täydellistä. Joskus on parempi syödä jotain sokeria sisältävää kuin nähdä nälkää. Joskus et halua loukata Irmeli-tätiä tämän 95-vuotiskemuissa ja otat kakkua. Joskus eteesi osuu juuri se lempiherkku eikä kukaan ole näkemässä. Ei se mitään! Mitään ei ole menetetty. Homma jatkuu siitä huolimatta!

Vaikka yleensä kävelemme väistellen kaikki lätäköt, voi joskus olla sen arvoista ottaa kunnon vauhdit ja hypätä kunnon PLÄTS. Sukat siinä kastuu, mutta kylläpä oli hauskaa. Ja matka jatkuu ja annetaan sukkien kuivua välillä.

Juo reilusti vettä, syö jotain vihreää ja unohda koko juttu.

Mokaaminen ei ole epäonnistumista

Suosittelen välttämään samaan-konkurssiin-ajattelua näissä tilanteissa. Okei, otit kakkua. Se ei tarkoita, että kotiin kannattaa kaartaa Mäkkärin kautta, tilata plus-ateria kokiksella ja sundae-jälkkärillä, koska mitä väliä sillä enää on. Kaikki on pilalla.

Kakku on pientä kompurointia. Kompurointi ei tarkoita, että täytyy lentää turvalleen katuun ja jäädä siihen makaamaan. Jos luovutat, se on epäonnistumista. Jos jatkat kompuroinnin jälkeen taas entistä viisaampana, olet voittanut uutta kokemusta, josta on apua tulevaisuudessa.

Käytä moka hyväksesi

Kun sitten jossain vaiheessa löydät itsesi mussuttamassa jotain ”ihanaa” sokeriherkkua, keskity maistamaan, miltä se tosiasiassa maistuu. Onko se ihan oikeasti hyvää?

Jos vastaat kyllä, nauti hetkestäsi ilman huonoa omaatuntoa. Kun et tunne tarvetta rankaista itseäsi lipsahduksesta, saat terveellisistä tavoista taas nopeasti kiinni.

Veikkaan, että hetken totuttuasi uuteen ruokavalioon, makuaistisi alkaa muuttua. Kaipaat vähemmän sokeria ja osaat arvostaa oikeita makuja. Teennäiset aromit ovat ällöttäviä, sokeri melkein narskuu hampaissa. Oliko nautittava kokemus? Tekeekö mieli uusia? Ensi kerralla pystyt helpommin kieltäytymään kun et enää usko menettäväsi mitään.

IMG_6393

#9: autopilotti

Lopussa kiitos seisoo. Kun toistat samaa toimintoa tarpeeksi monta kertaa aina samalla lailla, siitä tulee automaattista. Siitä on tulee tapa. Alat lentää autopilotilla.

Tavan muodostuminen

Tykkään kertoa työkaverini kaverista, joka oli intissä tehnyt itsellään empiirisen kokeen: kuinka monta päivää hänen olisi pujotettava vyö housuihin ”väärin päin”, ennen kuin sitä ei enää joutuisi ajattelemaan. Kuinka kauan joku päätös tuntuisi ”väärältä” ennen kuin siihen tottuisi? Vastaus oli 32 päivää. 32 kertaa hän joka aamu pujotti vyönsä aloittamalla ”väärältä” puolelta, kunnes eräänä aamuna hän huomasi tekevänsä niin suomatta asialle enää ajatustakaan. Tapa oli muodostunut.

Tavan muodostuminen vaatii vähän tilanteesta ja ihmisestä riippuen n. 30 toistoa (joskus 21 riittää, toisinaan mennään reippasti yli). Toisto on päätös, jonka teet aina samalla tavalla, esim. en ota suklaapatukkaa, otan omenan. Riittävän monen toiston jälkeen et enää edes mieti suklaapatukkaa. Toisaalta, jos joskus päädytkin suklaapatukkaan, laskuri nollataan ja aloitat alusta. Tästäkin syystä suklaapatukoita ei kannata säilyttää kotona, jotta valinta olisi mahdollisimman helppo.

Jos toistoja on tiheässä tapa muodotuu nopeammin, harvakseltaan harjoiteltu tapa muodostuu hitaammin.

IMG_0820

Tsemppiä aloitukseen!

Muista, että tärkeintä on että yrität. Sinun ei tarvitse ”onnistua” mitä se ikinä tässä tapauksessa tarkoittaakaan heti tänään, huomenna tai tällä viikolla. Sokerin välttäminen on pitkä tie, joka muuttuu helpommaksi kulkea mitä pidemmälle sillä pääsee. Hyvin se menee!

allekirjoitus

 

 

 

Jos tykkäsit tästä artikkelista, liity ihmeessä sähköpostilistalle ja saat ilmoituksen aina kun uutta sisältöä ilmestyy. 

Unohtuiko jotain?

Kommentoi alle, jos unohdin jonkun tärkeän vaiheen!

Jos uskot tutun, ystävän tai sukulaisen hyötyvän näistä askelista, jaa postaus myös heille!

PS. Kuvituksena käytin herkkuja, jotka on julkaistu tässä blogissa ja ilman mitään yllä listaamiani aineksia. Pääset ohjeisiin klikkaamalla kuvaa.

Uutiskrje

Katso Myös Nämä

4 kommenttia

 • Vastaa
  Pirkko
  November 9, 2016 10:29

  Hei Tiia!
  Noissa resepteissäsi on sokerin sijasta käytetty usein joko hunajaa tai erilaisia siirappeja, jotka sisätävät pääasiallisesti sokeria. Joten mielestäni niitä ei voi suositella, jos haluaa päästä sokereista kokonaan eroon. Olisikohan niin, että vain hedelmät ovat sopivaa makeaa syötävää. Yksi mahdollisista sokerittomista jälkiruuista voisi olla sokerittomaan rahkaan tai viiliin sekoitetut marjat ja hedelmäkuutiot. Tätä vinkkiä saat käyttää blogissasi. Hedelmät hän sisältävät myös paljon sokeria, mutta kyse onkin varmaan lisätystä sokerista. Terveisin Pirkko Varpula

 • Vastaa
  Tiia
  November 9, 2016 14:03

  Moi Pirkko,

  Kiitos kommentistasi, olet ihan oikeassa siinä että minunkin ohjeeni sisältävät sokereita eikä tämänkään blogin ohjeilla voi herkutella jatkuvasti.

  Kuitenkin jos (ja kun) tulee hetki, jolloin kahvipöytään tarvitaan jotain suuhunpantavaa tai halutaan vähän herkutella, nämä ohjeet ovat parempia vaihtoehtoja valkoista sokeria sisältäville. Oikeampi otsikko artikkelille olisikin varmasti luopuisitko valkoisesta sokerista.

 • Vastaa
  Tiina
  November 9, 2016 19:16

  Moi Tiia!

  Olen jo pitemmän aikaa lukenut blogiasi, ja testaillut ihania reseptejä! Olen saanut blogistasi monta kertaa motivaatiota lopettaa valkoisen sokerin syönti kokonaan, mutta aina olen hetken päästä sortunut… Juuri nuo kompastumiset ovat saaneet heittämään hanskat tiskiin ja sokerisia herkkuja on alkanut taas syömään kaksin käsin. Tämä oli todella motivoiva teksti, josko näillä ohjeilla tällä kertaa onnistuisin karkoittamaan sokeripeikon kokonaan! :) Kiitos mahtavasta blogista!

  • Vastaa
   Tiia
   November 9, 2016 19:58

   Moi Tiina,

   Ihan mahtavaa, jos kirjoituksesta oli sinulle apua! Repsahdukset ovat elämää ja hyvä olisi vain unohtaa ne mahdollisimman pian ja palata ruotuun. Tsemppiä sinulle!

  Vastaa

  Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme tarjota parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. LUE LISÄÄ

  The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

  Close