Näitä merkkejä minä käytän ja suosittelen

Moni on kysellyt suosituksia käyttämistäni aineksista. Monesti uusi aines on vaikea bongata kaupan hyllystä ja eri vaihtoehdoista on vaikea tietää eroja.

Listasin alle käyttämäni merkit ja niistä huomionarvoiset asiat.

Huom! Sivu sisältää affiliaattilinkkejä, mikä tarkoittaa alennusta sinulle ja pientä komissiota minulle.

Kaakaotuotteet

Raakakaakaojauhe – Puhdistamo

Mitä kummaa: Raakakaakaojauhe valmistetaan jauhamalla kaakaopapu hienoksi. Raakakaakaojauhetta ei kuumenneta missään valmistusvaiheessa yli 48,9°C, jolloin sen ravintoaineet säilyvät mahdollisimman hyvin. Puhdistamon kaakaotuotteet ovat valmistettu eettisesti Ecuadorin vulkaanisessa maaperässä kasvaneesta luomulaatuisesta kaakaosta. Puhdistamon käyttämät viljelijät saavat tasan tuplahinnan markkinoihin verrattuna.Viljelijät ja heidän perheensä opetetaan lukemaan, laskemaan ja viljelemään biodynaamisesti.

Mitä hyötyä: Kaakaossa on valtava määrä erilaisia ravintoaineita ja se onkin yksi ravinnerikkaimmista tunnetuista ruoka-aineista maailmassa. Raakakaakao sisältää erityisen paljon magnesiumia, kromia ja rautaa sekä enemmän antioksidantteja kuin missään muussa ruoka-aineessa. Kaakao kannattaa syödä raakakaakaona, sillä kuumentaminen tuhoaa osan ravintoaineista lähde

Mihin sopii: Raakasuklaaseen, leivonnaisten kuorrutteeksi, suklaafudgeen.

Ota huomioon: Raakakaakaojauhetta ei kannata kuumentaa tai sen hyvät ominaisuudet menevät hukkaan. Kaakaossa on piristäviä aineita, joten sitä ei kannata nauttia myöhään illalla.

Mistä saa: Puhdistamon verkkokaupasta (käytä alekoodia 69018 ja saat -10%), monesta K-supermarketista, Lidleistä

Raakakaakaovoi – Puhdistamo

Mitä kummaa: Kaakaovoi on kaakaopavuista kylmäpuristettua rasvaa. Kylmäpuristaminen vaatii jopa kolminkertaisen vaivan tavallisen kaakaovoin valmistukseen verrattuna, mikä tekee raakakaakaovoista arvokasta. Puhdistamon kaakaotuotteet ovat valmistettu eettisesti Ecuadorin vulkaanisessa maaperässä kasvaneesta luomulaatuisesta kaakaosta. Puhdistamon käyttämät viljelijät saavat tasan tuplahinnan markkinoihin verrattuna.Viljelijät ja heidän perheensä opetetaan lukemaan, laskemaan ja viljelemään biodynaamisesti. lähde

Mitä hyötyä: Kaakaossa on valtava määrä erilaisia ravintoaineita ja se onkin yksi ravinnerikkaimmista tunnetuista ruoka-aineista maailmassa. Raakakaakao sisältää erityisen paljon magnesiumia, kromia ja rautaa sekä enemmän antioksidantteja kuin missään muussa ruoka-aineessa. Kaakao kannattaa syödä raakakaakaona, sillä kuumentaminen tuhoaa osan ravintoaineista. Kaakaovoi sisältää runsaasti E-vitamiinia, mikä tekee siitä myös loistavan ihonhoitotuotteen.

Kaakaovoi sulaa nestemäiseksi noin 35 asteessa, joten se on huoneenlämmössä kovaa. Lisää joukkoon kookosööljyä, mikäli haluat lopputuloksesta pehmeämpää ja helpommin sulavaa.

Mihin sopii: Raakasuklaaseen, iho-voiteeksi, huulirasvaan…

Ota huomioon: Kaakaovoi sulaa helpommin jos sen raastaa tai rouhii veitsellä pienemmäksi muruseksi.

Mistä saa: Puhdistamon verkkokaupasta (käytä alekoodia 69018 ja saat -10%), monesta K-supermarketista, Lidleistä

Jauhoja

Mantelijauhot – Risenta

Mitä kummaa: Mantelijauhot ovat hienoksi jauhettuja kuorittuja manteleita.

Mitä hyötyä: Mantelijauho pitää kylläisenä pitkään sillä sen rasvapitoisuus on 51% proteiinipitoisuus 22% kuitupitoisuus 10%. Mantelijauhot eivät nosta verensokeria paljoakaan, sillä siinä on hiilihydraatteja vain 13% (vs. vehnäjauhojen 82%). lähde

Mihin sopii: Makeisiin leivonnaisiin, leivittämiseen

Ota huomioon: Mantelijauhosta valmistettu leivonnainen ei kohoa paljoa kypsennettäessä. Ei pähkinäallergikoille.

Mistä saa: Hyvinvarustelluista ruokakaupoista gluteeniton-hyllystä.

Kookosjauhot – Risenta

Mitä kummaa: Kookosjauho jauhetaan kookoksen hedelmälihasta. Maku on aavistuksen makea.

Mitä hyötyä: Jauhojen kuitupitoisuus on yli 40% (vs. puolikarkeiden venhäjauhojen alle 4%), joten ne pitävät kylläisenä pidempään. Proteiinipitoisuus on 20% painosta, rasvaa 10% ja hiilihydraatteja vain 17%. lähde

Mihin sopii: Makeisiin leivonnaisiin.

Ota huomioon: Kookosjauhot imevät itseensä huomattavan määrän nestettä, joten niitä ei tarvita paljoa.

Mistä saa: Hyvinvarustelluista ruokakaupoista gluteeniton-hyllystä

 

Makeutus

Kookossokeri – Puhdistamo

Mitä kummaa: Kookossokeri valmistetaan kookospalmun kukkien nektaria keittämällä ja kuivattamalla. Maku on hennon lakritsinen.

Mitä hyötyä: Kookossokeri sisältää hieman mineraaleja sekä muita ravintoaineita ja sen glykeeminen indeksi on 35, eli se nostaa veren sokeria hitaammin kuin valkoinen sokeri.

Ota huomioon: Kookossokerin fruktooripitoisuus voi olla jopa 50%, joten käytä sitä yhtä säästeliäästi kuin pöytäsokeria. lähde. Liukenee huonosti nesteeseen kuumentamatta.

Mihin sopii: Siihen mihin pöytäsokerikin.

Mistä saa: Puhdistamon verkkokaupasta (käytä alekoodia 69018 ja saat -10%), monesta K-supermarketista, Lidleistä

Vaahterasiirappi – Pirkka & Rainbow

Mitä kummaa: Vaahterasiirappi on vaahteroista helmi-huhtikuussa kerätystä mahlasta kasaan keittämällä saatavaa siirappia. Yhteen litraan siirappia tarvitaan n. 40 litraa mahlaa. Siirappi on melko notkeaa kylmänäkin.

Mitä hyötyä: Vaahterasiirappi sopii makeutukseen FODMAP ruokavaliossa. Vaahterasiirappi sisältää jonkin verran kalsiumia ja magnesiumia.

Mihin sopii: Miedonmakuiseksi nestemäiseksi makeuttajaksi.

Ota huomioon: Vaahterasiirapin sokerikoostumus on lähes yksi yhteen pöytäsokerin kanssa. Käytä siis säästeliäästi.

Mistä saa: K-kaupoista sokeri-hyllystä.

 

Kookossiirappi – Urtekram

Mitä kummaa: Kookossokeri valmistetaan kookospalmun kukkien nektaria keittämällä. Maku on hennon lakritsinen. Koostumus on melko paksu.

Mitä hyötyä:Kookossokeri sisältää mineraaleja sekä muita ravintoaineita ja sen glykeeminen indeksi on 35, eli se nostaa veren sokeria hitaammin kuin valkoinen sokeri.

Ota huomioon: Kookossokerin fruktoosipitoisuus voi olla jopa 50%, joten käytä sitä yhtä säästeliäästi kuin pöytäsokeria. lähde.

Mihin sopii: Mihin vain, missä kaivataan nestemäistä makeutusainetta.

Mistä saa: Hyvin varustelluista ruokakaupoista sokeri-hyllystä, hyvinvoinnin erikoisliikkeistä

Suomalainen hunaja

Mitä kummaa: Hunaja on ikivanha superfood, jota mehiläiset valmistavat pesässään selvitäkseen talven yli. Hunajan koostumus riippuu siitä, mitä mehiläiset ovat käyttäneet sen valmistamiseen.

Mitä hyötyä: Hunajassa on yli 200 erilaista ainetta, kuten hivenaineita ja vitamiineja, maitohappobakteereja sekä entsyymejä ja sillä on antibakteerisia ominaisuuksia. Suomalaista hunajaa eli pääsääntöisesti pastöroida, joten siinä on enemmän ravintoaineita tallella kuin ulkomaalaisissa hunajissa. Hunaja on makeampaa kuin pöytäsokeri, joten sitä tarvitaan vähemmän kuin pöytäsokeria saman makeuden saavuttamiseksi.

Ota huomioon: Hunajan maku on melko tunnistettava, joten se saattaa maistua läpi. Hunaja sisältää n. puolet fruktoosia,  joten käytä säästeliäästi. Siitepölyallergikot saattavat saada hunajasta oireita. Hunajaa ei saa antaa alle yksivuotiaalle botulismiriskin vuoksi.

Mihin sopii: Makeutukseen, ihonhoitoon

Mistä saa: Hyvinvarustelluista ruokakaupoista sokeri-hyllystä

Maustaminen

Guerande-merisuola – Puhdistamo

Mitä kummaa: Guerande-merisuola valmistetaan Ranskan Bretagnessa ikivanhalla kelttiläisellä menetelmällä savialtaissa kuivattamalla. Suola on poikkeuksellisen mineraalirikasta ja se saa savialtaista sille ominaisen samean värin.  lähde

 Mitä hyötyä: Mineraalirikkaan suolan maku on pehmeä eikä pistävä kuten teollisesti valmistettujen suolojen. Puhdistamaton merisuola sisältää luontaisesti jonkin verran jodia.

Mihin sopii: Mihin tahansa ruoanlaittoon.

Mistä saa: Puhdistamon verkkokaupasta: hieno ja karkea (käytä alekoodia 69018 ja saat -10%), monesta K-supermarketista, Lidleistä

 

Raakalakritsijauhe – Urtekram

Mitä kummaa: Raakalakritsijauhe on lakritsijuuresta uuttamalla valmistettua ja kuivattua jauhetta. Todella makea maku johtuu glykyrritsiinistä (sisältää jopa 22%), joka on sokeria moninkertaisesti makeampaa ja nostaa verenpainetta.  lähde

Mitä hyötyä: Lakritsijauheella voi korvata osan makeutuksesta.

Mihin sopii: leivontaan, ripoteltuna jälkiruokien päälle, teehen.

Ota huomioon: Lakritsijauheen sisältämä glykyrritsiini nostaa verenpainetta, joten käytä säästeliäästi jos kärsit korkeasta verenpaineesta tai olet raskaana. On olemassa myös lakritsijuurijauhetta, joka on huomattavasti miedomman makuista.

Mistä saa: Hyvinvarustelluista ruokakaupoista maustehyllystä, hyvinvoinnin erikoisliikkeistä

Vaniljajauhe – Urtekram

Mitä kummaa: Vaniljajauhe on kokonaisena jauhettua bourbon-vaniljapalkoa. 0,5-1 tl vastaa yhtä vaniljapalkoa.

Mitä hyötyä: Jauhe hyödyntää koko vaniljapalon, joten sen hinta on edullisempi kuin yksittäin myytävien vaniljapalkojen. Jauhetta on helppo annostella.

Mihin sopii: Tummien ruokien maustamiseen.

Ota huomioon: Jauhe värjää vaaleat aineet aavistuksen vaalean ruskeaksi. Jos teet kermavaahtoa tai esim. panna cottaa, kannattaa käyttää siemeniä vaniljan palosta.

Mistä saa: Hyvin varustelluista ruokakaupoista mausteosastolta, hyvinvoinnin erikoisliikkeistä

Rasvat

Kylmäpuristettu neitsyt kookosöljy – Puhdistamo

Mitä kummaa: neitsyt kookosöljy puristetaan kookoksen mallosta mekaanisesti kylmämenetelmällä, jotta sen aromi ja ravintoaineet pysyisivät mahdollisimman hyvinä. Kookosöljy nesteytyy 25 asteessa. Neitsyt kookosöljy sisältää jopa 90% raakoja tyydytettyjä rasvahappoja, jotka elimistön on helppo ottaa käyttöön energiaksi. 50% rasvahapoista on lauriinihappoa, jota on myös äidinmaidossa, ja jonka tiedetään tappavan bakteereja, viruksia ja sieniä. lähde

Mitä hyötyä: Helppo energianlähde elimistölle, parantaa immuniteettia, stimuloi haimaa tuottamaan insuliinia lähde lähde

Mihin sopii: Paistamiseen, mihin tahansa ruoanlaittoon, kuuorrutteisiin, ihon ja hiusten hoitoon, oil pullingiin

Ota huomioon: Kookosöljy ei ole sama asia kuin kookosrasva (=raffinoitu kopraöljy), jota käytetään munkkien paistamiseen!

Mistä saa: Puhdistamon verkkokaupasta 0,2 litraa0,5 litraa, 1 litra ja maustetut versiot lime ja kaneli (käytä alekoodia 69018 ja saat -10%), monesta K-supermarketista, Lidleistä

Maidon sijaan

Kookosmaito – Pirkka

Mitä kummaa: Kookosmaito on kookospähkinän mallosta veden kanssa keittämällä tehtyä maitomaista nestettä. Sen rasvapitoisuus on 17-19%.

Mitä hyötyä: Pirkan kookosmaitopurkista ei löydetty Kuluttajaliiton tutkimuksessa lainkaan Bisfenoli A:ta (Kuluttaja-lehti 1/2017). Kookosmaito on vegaaninen maito. Kookosmaidon rasvat ovat terveellisiä.

Mihin sopii: Pirkan kookosmaito sisältää vain yhtä stabilointiainetta, joten vesi ja kookoskerma erottuvat toisistaan hyvin. Kookosmaito toimii sekä kookosmaitona (ravista tölkkiä) että kookoskermana (älä ravista tölkkiä ja käytä vain pinnalla oleva kerma, vesi erottuu pohjalle).

Ota huomioon: Olen huomannut kookosmaidossa laatuongelmia (maito on juoksettuneen näköistä) vähän ennen kookoksen satokautta, eli alkuvuodesta.

Mistä saa: K-kaupoista itämaisen ruoan hyllystä.

Kookosmaito – Kara

Mitä kummaa: Kookosmaito on kookospähkinän mallosta veden kanssa (1 osa kookosta 1 osa vettä) keittämällä tehtyä maitomaista nestettä. Sen rasvapitoisuus on 17%.

Mitä hyötyä: Karan maito säilyttää olomuotonsa (kolmen stabilointiaineen takia) hyvin nestemäisenä, eli se ei erotu vedeksi ja kermaksi. Kätevä käyttää kun tarvitset vain vähän kermaa kerrallaan ja säilytät purkkia jääkaapissa. Kookosmaito on vegaaninen maito.

Mihin sopii: Jälkiruokiin, kahvimaidoksi

Mistä saa: Hyvin varustelluista ruokakaupoista säilyke- tai itämainen ruoka -hyllystä

 

Kookoskerma – Kara

Mitä kummaa: Kookoskerma on kookospähkinän mallosta veden kanssa keittämällä (4 osaa kookosta 1 osa vettä) tehtyä maitoa paksumpaa ja täyteläisempää nestettä. Sen rasvapitoisuus on 25%

Mitä hyötyä: Karan kerma säilyttää olomuotonsa (kolmen stabilointiaineen takia) hyvin jääkaappikylmänäkin, eli se ei erotu vedeksi ja kermaksi. Kätevä käyttää kun tarvitset vain vähän kermaa kerrallaan ja säilytät purkkia jääkaapissa.

Mihin sopii: Kastikkeisiin, keittoihin

Ota huomioon: Stabilointiaineiden vuoksi tämä kookoskerma ei vaahtoudu. Jos haluat vaahdottaa kermaa, valitse joko pirkan kookosmaitoa tai kerma, jossa on vain yksi stabilointiaine (E466).

Mistä saa: Hyvin varustelluista ruokakaupoista säilyke- tai itämainen ruoka -hyllystä

Pähkinät ja siemenet

Pekaanipähkinät

Mitä kummaa: Pekaanipähkinä on suurikokoisen pekaanihikkoripuun siemen ja kotoisin Mississippi-joen laaksosta USA:n keskiosista. Nimi pekaani tulee algonkin-kielestä ja tarkoittaa ”vaikeasti rikottavaa pähkinää”. Pekaanipähkinä muistuttaa sukulaistaa saksanpähkinää mutta sen kuori on tummempi ja sileämpi. Maku muistuttaa graham-keksiä.

Mitä hyötyä: Pähkinän öljypitoisuus on korkea, jopa 70%, ja se sisältää samoja rasvoja kuin oliiviöljy sekä runsaasti hivenaineita ja antioksidantteina toimivia flavonoideja. Pekaanipähkinä sisältää myös harvinaista gammatokoferoli-muotoista E-vitamiinia. lähde ja lähde

Mihin sopii: Piirakoiden ja kakkujen pohjaksi. Välipalaksi ja herkutteluun.

Ota huomioon: Pähkinöiden sisältämä öljy härskiintyy hapen vaikutuksesta melko nopeasti, osta vain tarvitsemasi määrä kerrallaan. Pähkinöiden sulavuus paranee, jos ne liottaa ja kuivaa (eli ”aktivoi”) ennen käyttöä.

Mistä saa: Hyvinvarustelluista ruokakaupoista välipala- tai leivontahyllystä, hyvinvoinnin erikoisliikkeistä.

Cashewpähkinät

Mitä kummaa: Cashew-pähkinä on myrkyllisen munuaispuun siemen. Munuaispuun kukkaperä muuttuu syötäväksi ”hedelmäksi” pähkinän kypsyessä. Tämän valehedelmän kärjessä on varsinainen hedelmä, ”pähkinä”, jonka kuori on erittäin kova ja sisältää erittäin myrkyllistä öljyä. Vaikka cashew-pähkinää kutsutaan pähkinäksi, se on kasvitieteellisessä mielessä siemen. lähde

Mitä hyötyä: Koska cashew-pähkinä ei oikeasti ole pähkinä, pähkinäallergikot eivät välttämättä saa siitä oireita. Cashew-pähkinät liukenevat liotettuina ja hienonnettuna lähes täydellisesti veteen, jolloin niistä saa vegaanista cashew-maitoa tai tuorejuustoa muistuttavaa massaa.

Näissä pähkinöissä on rasvaa 40 prosenttia ja proteiineja 17 prosenttia. Suurin osa rasvoista on samoja kuin oliiviöljyssä. Cashewpähkinä sisältää paljon kaliumia, magnesiumia, sinkkiä, kuparia, rautaa ja tryptofaani-­aminohappoa, josta muodostuu aivoissa onnellisuushormoni serotoniinia. lähde

Mihin sopii: Raakaleivontaan, välipalaksi

Mistä saa: Hyvinvarustelluista ruokakaupoista välipala- tai leivontahyllystä, hyvinvoinnin erikoisliikkeistä.

Saksanpähkinät

Mitä kummaa: Saksanpähkinä on saksanjalopähkinäpuun hedelmän kivi, joka muistuttaa ulkonäöltään läheisesti aivoja. Se on koostumukseltaan melko pehmeä.

Mitä hyötyä: Saksanpähkinät, eli aivopähkinät, ovat ravintoarvoiltaan parhaita pähkinöitä.  Se sisältää runsaasti verenpainetta alentavaa omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa ja arginiini-aminohappoa. Siinä on myös kuitua, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa, seleeniä, foolihappoa, harvinaista E-vitamiinin muotoa gammatokoferolia ja antioksidantteina toimivia polyfenoleita. lähde

Mihin sopii: Ruoanlaittoon ja raakaleivontaan, välipalaksi

Ota huomioon: Pähkinöiden sisältämä öljy härskiintyy hapen vaikutuksesta melko nopeasti, osta vain tarvitsemasi määrä kerrallaan.

Mistä saa: Hyvinvarustelluista ruokakaupoista välipala- tai leivontahyllystä, hyvinvoinnin erikoisliikkeistä.

Mantelit

Mitä kummaa: Manteli on mantelipuun luumarjan siemen, joka muistuttaa pähkinää. Mantelin villimuotojen siemenet ovat karvasmanteleita ja sisältävät myrkyllistä, omenan siemenistäkin tuttua, amygdaliinia. Viljellyissä mantelilajikkeissa ei amygdaliinia ole.

Mitä hyötyä: Manteli on erinomainen E-vitamiinin lähde. Siinä on samanlaisia hyviä rasvoja kuin oliivi- ja rypsi­ öljyssä, verenkierrolle hyvää arginiini-aminohappoa, kuitua, kaliumia, rautaa, sinkkiä, foolihappoa ja B-vitamiineja. Manteleiden säännöllinen nauttiminen ylläpitää sopivaa verensokeritasoa ja alentaa kolesteroliarvoja. lähde Kuivatuista manteleista puristettua manteliöljyä käytetään ihonhoitoon.

Mihin sopii: Kaikkeen ruoanlaittoon ja leivontaan tuomaan suutuntumaa

Ota huomioon: Pähkinäallergikot ja siitepölyallergiset voivat saada manteleista oireita. Manteleiden sulavuus paranee, jos ne liottaa ja kuivaa (eli ”aktivoi”) ennen käyttöä.

Mistä saa: Hyvinvarustelluista ruokakaupoista välipala- tai leivontahyllystä, hyvinvoinnin erikoisliikkeistä.

Chia-siemenet – Puhdistamo

Mitä kummaa: Chia on salvioiden sukuun kuuluva noin metrin korkuinen kasvi. Se oli asteekkien kolmanneksi tärkein ravintokasvi. lähde Chian siemenet sitovat itseensä 9-kertaisen määrän nestettä ja turpoavat vedessä sammakon kutua muistuttavaksi geeliksi.

Mitä hyötyä: Chian siemenissä on paljon ravintokuitua, omega-3-rasvahappoja, proteiinia ja hivenaineita: etenkin kalsiumia, rautaa, kaliumia, sinkkiä, kuparia ja folaattia. lähde Puhdistamon chia-siemenet viljellään Perussa, jossa meksikolaisten viljelijöiden yleisesti käyttämät torjunta-aineet eivät ole sallittuja. lähde

Mihin sopii: vanukkaisiin, hilloihin, smoothieisiin

Mistä saa: Puhdistamon verkkokaupasta (käytä alekoodia 69018 ja saat -10%), monesta K-supermarketista, Lidleistä

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme tarjota parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. LUE LISÄÄ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close